Moeten = Dwang


“Wat je vandaag moet doen, moet je doen zoals
je morgen denkt dat je het had moeten doen.”

Toon Hermans

Druk, druk, druk…

How-much-weight-to-lose-and-how-to-lose-itWe leven in een maatschappij waarin we hoge verwachtingen hebben van elkaar. Die verwachtingen spreken we vaak uit in de vorm van moeten, zoals; we “moeten slank zijn, gezond leven, goed presteren, een stabiele relatie hebben, gelukkig zijn, een mooi huis hebben, onze rommel opruimen, er goed uitzien, onszelf verzorgen, veel geld hebben/verdienen, enz. enz.enz.”

Eerlijk is eerlijk, ik ben het afgelopen jaar ook druk bezig geweest met afvallen door m’n lijf van een toch wel ongezonde status naar een meer wenselijk niveau te krijgen en já, we zijn ook bezig geweest met het verfraaien van onze tuin en we wonen nog niet zo lang in een prachtig nieuw huis. Alleen was dat geen kwestie van móeten, meer een kwestie van heel graag willen en dan werkt het denk ik het beste, toch?

Ik weet niet hoe het bij jou gaat, maar er is toch een zekere allergie rondom verplichtingen. Vooral als de plicht niet erg redelijk overkomt, dan zakken m’n hakken vrij snel in het zand. Dat is bij mij een automatisme die helpt om met zo’n situatie om te kunnen gaan.
Ik-zou-verboden-moeten-worden!-T-shirtsEen spreekwoord dat we al sinds 1914 kennen zegt; “Moeten is dwang en huilen is kindergezang” en via dit spreekwoord zeggen we eigenlijk tegen elkaar; ‘ik wil het wel doen, maar niet als het me verplicht wordt’.

In onze maatschappij ervaren we allemaal in meer of mindere mate druk en die druk levert ons dat gevoel dat we zoveel moeten op. Kijk maar eens naar het begrip social media, we worden door alle mogelijkheden tot communicatie eigenlijk verplicht om ons met de ander bezig te houden. We informeren elkaar immers, bijna continue over bezigheden en allerlei gebeurtenissen die in ons leven plaatsvinden. Daardoor zijn we eigenlijk nauwelijks onbereikbaar en is deze mooie vorm van communiceren met elkaar, toch ook min of meer een verplichting geworden. Daardoor zal het gevoel dat we het allemaal zo druk hebben alleen maar toenemen en de vraag is nu, willen we dat wel?

Moet Mediation?

Mediation StrijdlogoWanneer er een conflict is ontstaan, dan gaat de oplossing geen stap dichterbij komen, wanneer je de ander(en) dwingt om op dezelfde manier als jij naar het conflict te kijken. Ieder heeft zo zijn/haar eigen zorgen of belangen en is binnen het gaande conflict vooral van mening dat de ander(en) niet zo moeilijk moeten doen.
Het probleem alleen is dat alle partijen die mening toegedaan zijn en daarmee wordt het conflict in stand gehouden. Een oplossing voor het conflict kan worden geforceerd door naar de rechter te stappen, om de ander te dwingen het grote ongelijk toe te geven. Alleen zal een rechter niet snel overgaan tot een uitspraak die voor alle partijen gunstig is. Dat maakt mediation zo’n mooie manier om met het conflict aan de slag te gaan, omdat er dan een situatie kan ontstaan, die tot ieders tevredenheid leidt en iedereen dat gevoel van victorie kan ervaren.

Geforceerde relaties

Therapie VertrouwenslogoIn iedere relatie is het belangrijk om tijd voor elkaar vrij te maken, zodat je met elkaar in gesprek blijft. Wanneer je echter te druk bezig bent om aan allerlei verwachtingen te voldoen, – behalve aan die van jezelf – dan gaat dat vroeg of laat z’n tol eisen. Je bent dan niet meer bezig met wat je zou willen, maar aan welke verwachtingen je zult móeten voldoen.
Het gevolg is dat de verhoudingen scheef komen te liggen en het evenwicht verdwijnt uit de relatie. Hoe meer je dan vast probeert te houden aan datgene wat ooit was, het zal verdwijnen als sneeuw in de zon. De drang om de ander bij je te houden wordt groter, met als gevolg dat er een machtsstrijd ontstaat. Een machtsstrijd is vergelijkbaar met een negatief spiraal, alles is of wordt vanuit een negatief kader bezien en je gaat op de spaarzame leuke momenten, zo geforceerd met elkaar om, uit angst het mooie te verpesten, dat je elkaar gaat verplichten om toch vooral niet jezelf te zijn. Zo wordt het cirkeltje steeds kleiner en lijken alle mogelijkheden verdwenen.

Het perfecte gezin?

Coaching FamilylogoHet ligt in de lijn der verwachtingen dat wanneer je een stabiele liefdesrelatie hebt, dat er dan ook kinderen komen en dat is niet voor iedereen zo vanzelfsprekend.
Wanneer er dan toch kinderen – via verschillende wegen – zijn gekomen, dan is er de verwachting dat we als ouders optimaal functioneren en onze kinderen tot beleefde, nette kinderen opvoeden. Tot zover geen probleem zou je zeggen…
Nou, niet helemaal, want die kinderen hebben vaak hele andere ideeën en kinderen worden niet altijd onder de meest ideale omstandigheden geboren. Dat laatste kan nog wel eens het mooie ideaal beeld van het perfecte gezinnetje omver schoppen. Daar sta je dan als ouder(s) met een schreeuwend kind in de supermarkt, met allerlei geïrriteerd kijkende mensen. Het zweet breekt je uit, want hoe moet dat dan?

Succes moet kunnen?

Counseling TeamlogoOmdat we in de loop der jaren steeds meer mogelijkheden hebben en meer kennis ontwikkelen, zijn er meer verwachtingen over het prestatieniveau. Functies die eerst door meerdere mensen konden worden ingevuld, zijn nu vooral eenmansbanen geworden terwijl men een gelijkwaardige productieniveau verwacht.
Voor velen is de druk en de daarbij komende verantwoordelijkheden die zo’n afgeroomde functie met zich meebrengt teveel van het goede, met alle gevolgen van dien. Je beklag doen bij een leidinggevende gaat niet veel bieden omdat er ook binnen het management een soortgelijke move is gedaan. Daar de banen niet voor het opscheppen liggen, is er weinig keus en gaat men mee in de stroom waarin er teveel eisen worden gesteld.

Moeten of Willen?

Burn-outOp welke manier of vanuit welk perspectief dan ook, we blijven continue teveel van onszelf vragen, met het idee dat het moeten; móet!
We blijven elkaar verplichten om toch vooral aan allerlei ideaalbeelden te blijven voldoen en blijven alle bordjes hoog houden. Met als gevolg dat we in een burn-out belanden, depressief worden of onszelf kwijt kunnen raken. De vraag is of je dat echt wilt…

We hebben iedere dag meerdere momenten waarop we de kans hebben om een keuze te maken. Ga ik mee in de stroom en volg ik de waan van de dag, of kiezen we voor het echte leven en gaan we ons afvragen wat we nu eigenlijk willen?

Letting go is hardWanneer we het ideaalbeeld van hoe het leven eruit dient te zien nu eens loslaten? Wat gebeurd er dan?
Kijk wat er nu gebeurd, wanneer we proberen om het begrip; moeten los te laten, dan gaan we onszelf vragen stellen en dat is op zich al een positieve ontwikkeling. We stappen een klein stukje opzij en kijken in onze eigen spiegel van het leven en dat is best pittig en kan confronterend zijn. Bij iedere stap die we durven te zetten, kom je los van het idee dat we iets moeten in dit leven en naderen we de mogelijkheden die het leven ook te bieden heeft en komen we uit op wat we daadwerkelijk willen. Dat alleen al zal rust geven en ongelooflijk veel mogelijkheden. Geloof me, deze weg is niet gemakkelijk, alleen zul je onderweg al zoveel moois tegenkomen, dat het proberen waard is.
Wie wil er mee…?

▂▃▄▅▆▇█▓▒░(❣◡❣) Stay Safe (❣◡❣)░▒▓█▇▆▅▄▃▂
Plein Logo-KLEIN
Advertenties

Reageren op een blog? Dan kan hier!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s