“….en vergeef ons onze schulden….”


“Vergeving is een cadeautje dat je jezelf doet”

Marc-Marie Huijbregts

Religie

An open bible with grass and a man walking towards a cross

Ondanks dat ik nooit gedoopt ben, heb ik wel een christelijke opvoeding gehad en dat kwam dan met vlagen naar voren. Soms via school en regelmatig via een biddende opa, of door een kerkbezoek. Zo leerde ik ‘Het Onze Vader’ kennen, een gebed dat velen kennen vanuit het christendom.
In ‘Het Onze vader’ staat de zin: “En vergeef ons onze schulden, gelijk ook wij vergeven onze schuldenaren“. In meer begrijpelijke taal zou dit betekenen: ‘En vergeef ons wat we fout gedaan hebben, want wij hebben ook andere mensen hun fouten vergeven.
Best pittig in de praktijk, want hoe vergevingsgezind zijn we eigenlijk?

Wat is vergeving?

Forgive-GlasOm te weten of je tot vergeving in staat ben, is het handig om te weten wat het eigenlijk precies inhoud. Volgens Wikipedia is vergeving:

“Vergeving is volgens de algemene opvatting het iemand niet meer kwalijk nemen van een ernstige daad. Deze daad overtreft het gewone en is iets waarvoor sorry zeggen niet afdoende is. Vergeven wordt (doorgaans) gedaan door diegene die geestelijke of materiële schade heeft geleden.”

Dat klinkt heftig allemaal en geeft al wat meer een idee van hoe lastig het is om de ander te kunnen vergeven.  Als iemand je kind iets aandoet dan is het volgens mij ondenkbaar dat je het de dader ooit zou kunnen vergeven. Het zal wel een verschil kunnen maken als je weet welk verhaal erachter zit, alleen zal elke reden nooit voldoende zijn om het leed dat er is veroorzaakt te vergoeden, laat staan dat het de dader vergeven wordt. Toch zijn er regelmatig mensen die aangeven het de dader te hebben vergeven, om in ieder geval het leven zo goed mogelijk te kunnen voort zetten en daar is veel voor te zeggen.

Relatietherapie

Therapie VertrouwenslogoTijdens relatietherapie komt vaak het onderwerp vergeving naar voren. In relatie met elkaar maken we wel eens keuzes die je achteraf als de niet meest verstandige keuze in je leven kunt beschouwen en dan zal het voor de ander al helemaal een probleem zijn. De ander heeft immers die keuze niet gemaakt en wordt daar wel mee geconfronteerd. Dan gaat het meestal om geheimen, die door leugens in stand worden gehouden en wanneer je daarachter komt zal niemand staan te juichen. Schuld bekennen geeft meestal alleen maar meer ruis en zal de ander geen ruimte bieden om tot vergeving over te gaan.

Overspel

Wanneer ik over relatietherapie schrijf, zal iedereen direct aan een vreemd gaande partner denken, terwijl relatietherapie niet alleen wordt gestart bij liefdesrelaties. Maar nu we het er toch over hebben, gaan we ons eens richten op de ontrouw van levenspartners.
CheatingEen overspelige partner, heeft een groot effect op de relatie. Het zit ‘m dan vooral in het feit dat het vertrouwen in één klap verdwenen is, zeker wanneer het overspel al langere tijd heeft plaatsgevonden.  Het besef dat er tegen je gelogen is, heeft verregaande gevolgen. Het doet je twijfelen aan alles en iedereen en die emoties – plus een flinke dosis boosheid – zorgen er in eerste instantie voor dat er van vergeving geen sprake kan zijn.

Tijd heelt alle wonden?

Vogels vrij latenAls het zo makkelijk zou zijn, dat tijd alle wonden heelt, dan hoeven we ons geen van allen nog zorgen te maken. ‘Ga gerust je gang met de buurvrouw schat, want ik heb net een blog gelezen, het komt vanzelf wel weer goed’. Helaas werkt het zo in de praktijk niet, het is meestal keihard werken en veel investeren, wil er ruimte ontstaan om überhaupt de overweging te maken om het de ander te vergeven. Het heeft ook veel te maken, met welk gepleegd feit je geconfronteerd bent. Er zijn situaties waarin er na een duidelijke uitleg wel redenen aanwezig zijn om het de ander te vergeven.

Ruimtegebrek?

Als je in een situatie terecht komt, waarin je voor het blok wordt gezet, dan ervaar je eerst een hoop emoties. Buiten de boosheid die in eerste instantie naar voren zal komen, zullen er al snel schuldgevoelens naar voren. ‘Had ik maar…’ of ‘Wat als ik…’, zijn gedachtes die spontaan naar boven poppen en die je in alle contacten mePair of red boxing gloves hanging on wallt de ander zal beïnvloeden. Zeker, wanneer de ander je dat ook nog eens een keertje inwrijft. Dat zorgt ervoor dat je buiten de ander, vooral jezelf een hoop verwijten gaat maken. Je zult denken, dat je beter op had moeten letten of dat iets had kunnen doen om het gepleegde feit te voorkomen en dat maakt de ruimte om te kunnen vergeven alleen maar smaller.
Schuldgevoelens impliceren dat je iets met voorbedachte rade hebt gedaan en de keuze van een ander, kan nooit op het eigen bord terecht komen. Vergeef het eerst jezelf, want niemand kan de toekomst zó voorspellen, dat je op ieder moment van de dag kunt overzien tot welke acties een ander in staat is.

Marc-Marie Huijbregts heeft echt gelijk in zijn stelling, dat vergeving eerst een cadeautje aan jezelf is, zodat ook wij onze schuldenaren kunnen vergeven.

▂▃▄▅▆▇█▓▒░(❣◡❣) STAY SAFE (❣◡❣)░▒▓█▇▆▅▄▃▂

Plein Logo-KLEIN

Advertenties

Reageren op een blog? Dan kan hier!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s