Harmonie op ’t werk


“Onmogelijk is geen feit maar een mening”

Muhammad Ali

Geld

GeldWe hebben ooit met elkaar afgesproken dat geld het ruilmiddel is van spullen en/of diensten en hechten veel waarde aan speciale briefjes en munten. We willen dus wel moeite doen om dat geld te verkrijgen en zodoende zijn we aan het werk gegaan, om per maand financieel gewin te verkrijgen.
Ondertussen heeft de overheid ook dat ruilmiddel nodig om het land draaiende te houden en daarom wordt er belasting gevraagd; ook voor het salaris dat men heeft verdiend. Dat bevorderd de druk op het verdienen van geld, zodat wanneer je net rustig het verdiende geld zit te tellen, er verschillende partijen zijn men staat te dringen op de stoep om ook een deel van dat net verdiende salaris op te eisen. Deze ervaring kan je motiveren om een andere baan te gaan zoeken die meer inkomsten opleveren, zodat die dringende rij van geldeisers wat minder impact krijgen.

Machtsmiddelen

BusinessmanOndertussen hebben bedrijven en organisaties met dezelfde factoren te maken als hun werknemers en leggen de lat vervolgens weer wat hoger, met geld als machtsmiddel.  Werkgevers vinden het meestal prima wanneer men meer wil verdienen, want dat betekent over het algemeen dat men dan ook meer kan eisen.
Zowel werkgevers als werknemers zijn zich ervan bewust dat wanneer men niet meegaat in deze sneltrein, dat er ontslag of een faillissement dreigt en daar zit niemand op te wachten. Met als gevolg dat de druk om geld te verdienen nog verder verhoogt en er minder de tijd is voor een goed gesprek.

Disbalans

Balans opzoekenOm met dit alles te kunnen dealen, ontwikkelen we overlevingsstrategieën die de balans tussen het emotionele en rationele leven verstoord.  het gevolg is dat er zo’n onveilige situatie ontstaat dat conflicten (bijna) onvermijdelijk zijn. Door deze disbalans ga je jezelf afvragen in hoeverre het nog acceptabel is dat jij in je eentje het werk van twee á drie mensen uitvoert? Er lijken minder mogelijkheden te zijn, terwijl de verwachtingen alleen zijn gestegen en voordat je het weet zit je helemaal klem.  Alle mogelijkheden lijken te verdwijnen en  je weet zelf niet meer hoe je hieruit kunt komen.

Conflictvaardige mensen

OopsHet emotionele conflict waarin je dan terecht kunt komen, zorgt ervoor dat we niet meer rationeel kunnen denken en daardoor missen we belangrijke signalen of we leggen het opgemerkte signaal op een andere manier uit als dat het bedoeld is. We reageren sterk op persoonlijk taalgebruik en voelen ons niet meer in staat om te onderhandelen.
Het gevoel dat je in een hoek neergezet wordt, komt meestal omdat je de onderlinge communicatie als aanvallend ervaart. Conflictvaardige mensen hebben de mogelijkheid om relationeel te kunnen onderhandelen en zijn zulke creatieve denkers, dat zij zichzelf niet binnen een bepaalde positie vastzetten.

Geweldloos communiceren

We Responsiblehebben  de neiging om negatieve ervaringen uit te vergroten en ze belangrijker te maken dan dat ze in werkelijkheid zijn. Beschuldigingen, eenzijdige oordelen of self fulfilling prophecy, werken als een cirkel van overtuigingen die de onderlinge communicatie ook op die manier zal beïnvloeden. Wanneer we samen een stapje terug te zetten en er wordt eerst bekeken welke signalen er daadwerkelijk zijn. Vanuit die waarneming, gaan we op onderzoek naar de gevoelens die daarin naar voren zijn gekomen en met die informatie kunnen we verder door naar de behoefte bepaling en daarmee een verzoek formuleren. Alle betrokkenen doen hetzelfde en daardoor kom je als vanzelf in een positieve sfeer, waarin er ruimte ontstaat. Die ruimte komt voort vanuit een gevoel van veiligheid en dat biedt je de kans om verwijten om te zetten in een wens. Er worden vragen gesteld en mogelijkheden gecreëerd die de weg vrij maken voor een geweldloze toekomst vol uitdagingen en respect.

Counseling Teamlogo

 

Reageren op een blog? Dan kan hier!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s