Dichtbij en toch zó ver weg


“Veel mensen zijn er liever zeker van
dat ze ongelukkig 
zijn, dan risico
lopen om gelukkig te worden.”

Robert Anthony

Love is in the Air

Love is in the airSamen met zo’n 1½ miljoen mensen, zit ik iedere week heerlijk te snotteren bij het televisieprogramma; ‘Love is in the Air’ waar Robert ten Brink; Nederlandse familieleden en andere relatievormen, weer samenbrengt nadat ze elkaar jarenlang niet meer face-to-face hebben gesproken, laat staan dat ze elkaar hebben geknuffeld. Voor de hereniging wordt steevast het vliegtuig gepakt, omdat de afstand zo ver is dat een andere optie niet mogelijk is. Geweldig om te zien hoe zo’n hereniging dan verloopt, vooral doordat je tijdens het programma meekrijgt, welke heftige situaties ervoor hebben gezorgd dat de hereniging niet op een eerder moment had kunnen plaatsvinden en dat maakt het programma meteen zo’n tranentrekker.

We agree to disagree

Rood-Wit-Blauw conflictDat we niet naar het verre Australië hoeven te verkassen om je naasten te missen, is een feit. Het gebeurd zeer regelmatig dat we om de een of andere reden besluiten het contact te beëindigen met mensen die naast je wonen of je naaste zijn. Familieleden, vrienden, collega’s, buren, enzovoort. Het gebeurd overal en iedere reden daarvoor is denkbaar, met een breuk in de relatie als gevolg. Waarschijnlijk kent iedereen wel zo’n situatie van dichtbij; er is een conflict en/of een meningsverschil dat zoveel gevolgen heeft voor de betrokkenen dat er geen andere weg lijkt dan het verbreken van alle aanwezige contacten.

Dat is mijn deur zeker niet voorbij gegaan, ook ik ben in situaties terecht gekomen, waardoor het contact verbroken is (geweest) en ik zal daar zeker ook mijn aandeel in gehad hebben. Gelukkig merk ik sinds ruim een jaar het tegenovergestelde, er komen namelijk steeds meer mensen weer terug in m’n leven, om daar een mooie en bijzondere rol in te spelen.

Aanval is de beste verdediging

K.O.Als mediator ken ik het gegeven dat veel conflicten achter het toetsenbord geboren worden, alleen zal het vast lastig typen zijn met gebalde vuisten…. Nee, ik denk dat er al eerder iets is gebeurd; datgene dat een bepaalde relatie in negatieve zin heeft doen ontwikkelen. Het is nou eenmaal zo dat wanneer je iemand aanvalt, je op een negatieve manier met de situatie omgaat en met negativiteit kunnen we over het algemeen een stuk beter overweg dan met positief bedoelde uitlatingen. Negatieve opmerkingen blijven namelijk een stuk langer hangen en hebben veel meer effect, ondertussen is de ontvanger van zo’n boodschap keihard aan het werk om zichzelf te verdedigen, wat meestal een heel lastig verhaal zal worden. Vanaf het moment dat de aanval is ingezet, luisteren we namelijk niet meer naar elkaar en worden dan als vanzelf meegezogen in een negatief spiraal. Dat kost vervolgens zoveel energie, dat je het gevoel hebt knock out geslagen te zijn en ben je toe aan rust, je zult het dan eerst niet vreemd vinden wanneer het contact gebrouilleerd is.

Gelijk hebben of gelijk krijgen?

2 kanten van het verhaalEr zijn van die momenten, dat je beseft het niet langer zonder de ander te willen stellen en dan is het de vraag in hoeverre er ruimte is om naar de beide kanten van een verhaal te luisteren? Wachten tot de ander de eerste stap zet, of verzanden in verwijten die je verder meesleuren naar dat negatieve spiraal?
Het zijn allemaal keuzes die het ene moment van belang zijn en het volgende moment juist niet. Het ligt eraan op hoe je op dat moment in het leven staat, hoeveel ruimte is er nog om aan de gerezen kwestie te werken en in hoeverre wil je dat? Het is een keuze die je altijd alleen voor jezelf en de situatie kunt maken en aan de slag gaan met het eigen gevoel van geluk.

Als er ruimte is, wat houdt je tegen om een kans met beide handen aan te grijpen en wie weet is er dan ‘Love in te Air

▂▃▄▅▆▇█▓▒░(❣◡❣) STAY SAFE (❣◡❣)░▒▓█▇▆▅▄▃▂

Mediation Strijdlogo

Reageren op een blog? Dan kan hier!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s