Ik Wil……


“Als je toch ergens over wil twijfelen, twijfel dan over de grenzen van je mogelijkheden.”

Don Ward

Is er een keuze?

Boom van de WilWaar je geboren wordt, wie je ouders zijn, op welke dag je geboren wordt en ga zo maar door… Het zijn allemaal feiten die je niet in de hand hebt. Eenmaal op de wereld zal men voor je vaststellen in hoeverre je beschikt over een ‘eigen willetje’, zoals wanneer het kindje veel huilt, dan leggen we dat uit als een sterke wil en daar zijn we dan ook meestal niet zo heel erg positief over, terwijl je af kunt vragen of die oerkracht van levensenergie daadwerkelijk te maken heeft met een sterke eigen wil.

Jóuw wil ligt onder je kussen!

Benauwde manier van denkenDus vanaf het moment dat je op de wereld bent, is het blijkbaar interessant wat je wilt. Kinderen willen meestal iets anders dan wat volwassenen voor ogen hebben en dat maakt het meteen super handig om iets juist niet te doen! Kijk maar eens naar scholen, die staan zo bol van de verwachtingen over prestaties en het te tonen gedrag, dat het alleen maar mis kan gaan! Als moeder heb ik van dichtbij gezien dat het gedrag van m’n zoon teveel afweek van het vooraf vastgelegde pad en dat leverde meerdere onprettige gesprekken op. Die gesprekken hadden eigenlijk allemaal als thema, wat m’n zoon, man en ik wilden, versus wat de school wilde en daar werden we het maar niet over eens. Was dat zo om wat mijn moeder me vroeger altijd zei; “Jouw wil ligt onder je kussen” dus had ik gewoon als moeder niet zoveel te willen? Of lag het toch ergens anders aan?

Twijfel is een slechte raadgever

Feed the fearsZelf kies ik er altijd voor m’n eigen weg in te slaan en die gaat meestal langs allerlei ongebaande paden. Ik merk dan dat de mensen om me heen, mijn plannen veel te ambitieus vinden en gooien allerlei beren op de weg, zodat ik wat minder praatjes zal krijgen en de angst en twijfel me weer terugwerpt naar het vertrouwde leven, zonder allerlei nieuwe doelen om na te streven….. Helaas, het werkt voor mij als een soort ‘rode lap’, die steeds meer de aandacht van me vraagt en me als een pitbull in allerlei doelen doet vastbijten. Want als ik iets wil, dan ga ik net zo lang door totdat ik het doel heb bereikt. En ja, dan val ik 1000x in alle voorspelde valkuilen…. Maar ik sta ook altijd 1001x weer op en bereik m’n doel, omdat ik een zeer sterke wil heb en ik ben er ook altijd gekomen!

De vrije wil

I Can & I WillDe vrije wil is de drive die binnen onszelf gevestigd is en die we op een eigenzinnige manier gebruiken om sturing te geven aan ons leven. Gelukkig wonen we in een land, waarin je een eigen wil mág en kán hebben, dus waarom zouden we die vrijheid van denken en handelen, laten beperken door de overtuigingen van anderen? Best zonde van talenten die onbenut blijven, toch?

Volgens Wikipedia is de Wil:
“De wil is het bewuste vermogen van de mens om van een gedachte of een geheel van gedachten, een plan, over te gaan naar een handeling om een toestand te bestendigen, te veranderen of te doen ingaan.”

Bijna iedereen heeft een sterke wil in zich, om zich voort te bewegen, te groeien, zoeken van contact en te leven. dat zijn allemaal energieën die voortkomen vanuit de diepe wens om te zijn, wie je wilt zijn en dat is het meest positieve en mooiste cadeau wat je jezelf kunt geven. Wil je dat wel?

Plein Logo-KLEIN

Reageren op een blog? Dan kan hier!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s