Ontvaderen?


“Een vader geeft geen raad, hij geeft een voorbeeld”

Jacques Rogge

Geen vader

Alleen knuffelAls vrouw en moeder zal ik nooit een vaderrol kunnen innemen en dus ook nooit kunnen vertellen hoe het is om vader te zijn. Daarbij komt het feit dat ik vanaf m’n zesde levensjaar zonder mijn vader ben opgegroeid. Ondanks dat ik een vader heb moeten missen, heb ik het wel begrepen waarom hij de keuze heeft gemaakt om na de scheiding van mijn moeder uit ons leven weg te blijven. Zeker nadat hij overleden is en ik na 41 jaar, alle antwoorden kreeg waarmee ik al jaren had rondgelopen. Dat heeft ervoor gezorgd dat m’n vader een gezicht had en kreeg hij alsnog een belangrijke rol in m’n leven en is voor mij de cirkel rond.

Vaderdag

On the seashore

Vorige week was het Vaderdag, een dag om de man die voor jou een rolmodel is (geweest), te laten weten dat je zijn inzet zo waardeert. Een hele belangrijke dag dus, zowel voor de vaderfiguur – Het biologische gegeven is niet de enige mogelijkheid om vader te zijn. – als voor de kinderen. Wat is er nu leuker om als vader een zelf gefabriceerd cadeau te krijgen van je kind(eren) of gezellig samen een activiteit ondernemen, om de onderlinge (liefdes)band te verstevigen?  En juist omdat het niet iedere dag Vaderdag is, geeft dat aan een gewone zondag een extra speciaal tintje.

Geen probleem dus?

Het afwezige kindAls het gaat zoals het  hierboven beschreven is, dan is er inderdaad geen vuiltje aan de lucht. Was het maar zo simpel….., want het is gebleken dat steeds meer vaders worden geconfronteerd  met het feit, dat zij op geen enkele manier meer vorm kunnen en/of mogen geven aan hun vaderschap, laat staan dat ze überhaupt aan een Vaderdag toe zullen komen.
Om verschillende redenen wordt de beslissing genomen om de vader (voorgoed) buitenspel te zetten. Zo heb ik ooit een vader gesproken die van zijn ex-partner vernam, dat hij tóch niet de vader van het vijf jarige dochtertje was, die hij vanaf haar geboorte alle liefde en genegenheid had gegeven. De man sprak vol ongeloof en woede met me, vooral omdat hij sinds deze uitspraak zijn dochtertje niet meer terug had gezien…..

Als jonge stagiaire werkte ik in Rotterdam in een tehuis voor “t Zeer jonge Kind’, waar kinderen woonden die vanwege hun thuissituatie niet bij hun ouders konden verblijven en daar was ook een gezellige peuter; Arnold genaamd. Hij leek sprekend op zijn vader en toch had zijn moeder laten weten dat de bewuste vader niet biologisch aan hem gelinkt zou zijn. Er was natuurlijk niemand die dat verhaal geloofde, maar het bracht Arnolds vader behoorlijk van slag.

Rechten van het kind

In een andere situatie had een meisje midden in de puberteit gehoord dat het een “goed” idee was om je pleegvader te beschuldigen van seksueel misbruik, want dan kreeg je lekker veel aandacht. Het bewuste meisje vond dat wel een goed idee en besloot om haar pleegvader op die manier neer te zetten. Met als gevolg een helse tijd voor alle betrokkenen, met een stressvolle rechtszaak, die vlak voor het vonnis een dramatisch einde kende. Toen het bewuste meisje besloot de waarheid te vertellen en de pleegvader compleet gedesillusioneerd zijn pleegouderschap aan de wilgen hing.
Wanneer zulke situaties een rechtbank bereiken, dan is het voor te stellen dat in situaties waarin er daadwerkelijk sprake is van misbruik, het slachtoffer niet meer geloofd wordt en krijgt het kind niet waar het altijd recht op heeft en dat is namelijk bescherming van de verantwoordelijke volwassenen. Ondertussen wordt vaak vergeten dat niet alleen de volwassenen rechten hebben………

verdrag van de rechten van het kindSinds 20 november 1989 hebben de Verenigde Naties het “Verdrag voor de Rechten van het Kind” vastgelegd en Unicef  zorgt ervoor dat deze rechten worden opgevolgd.
Het kind heeft het recht op om omgang met beide ouders en binnen de Nederlandse wet wordt dat recht nog eens bevestigd door artikel 9 & 10 uit het wetboek:

“….waarborgen dat een kind niet wordt gescheiden van zijn ouders tegen hun wil, tenzij de bevoegde autoriteiten, onder voorbehoud van de mogelijkheid van rechterlijke toetsing, in overeenstemming met het toepasselijke recht en de toepasselijke procedures, beslissen dat deze scheiding noodzakelijk is in het belang van het kind.
Toelichting
Het kind heeft het recht om bij de ouders te leven en op omgang met beide ouders als het kind van een of beide ouders gescheiden is, tenzij dit niet in zijn of haar belang is. In procedures hierover moet naar de mening van kinderen en ouders worden geluisterd.

Loyaliteitsconflict

broken family on a blackboard

De wet is heel duidelijk over de wijze waarop ouders, bijvoorbeeld wanneer ze gaan scheiden, de zorg over hun kinderen dienen te verdelen. Het gebeurd geregeld dat kinderen worden ingezet om een bepaalde strijd te beslechten en zo’n strijd kent helaas alleen verliezers.
Wat vaak vergeten wordt tijdens deze strijd om de kinderen, is dat kinderen vanuit beide ouders is voortgekomen. Het kind heeft voor 50% het vaderdag_thumbDNA van de moeder en 50% het DNA van de vader. Wanneer; vanuit de gedachte van het ‘ontvaderen’, het contact wordt ontnomen tussen vader en kind op welke manier dan ook, dan zal dat altijd gevolgen hebben voor het kind. Dat komt omdat men dan – vaak zonder dit bewust te zijn – het kind in zijn/haar loyaliteit aantast. Door het afwijzen van de persoon die het kind als vader ziet, zal het kind zichzelf ook afgewezen voelen. Dat komt voort vanuit de bloedlijn van de vader en die bloedlijn laat zich op geen enkele wijze ontbinden. Óf het kind heeft loyaliteitsgevoelens ontwikkelt voor de vaderfiguur, die hij/zij als vader ziet, vanuit die band die zij samen hebben opgebouwd. In beide situaties zal het kind in een loyaliteitsconflict terecht komen, wanneer het onderlinge contact verhinderd wordt..

Ontvaderen?

Orphans & FatherlessVorige week stond er in de krant dat het voor kinderen steeds ‘normaler’ is geworden om op te groeien zonder vader. Zoals ik mijn blog al startte, weet ik uit ervaring dat het opgroeien zonder vader niet de meest ideale oplossing is. Daarom zie ik het ontvaderen als een ultieme poging om de relatie tussen vader en kind te saboteren om een bepaald doel te bereiken.
Ik begrijp heel goed dat iedere situatie anders is en dat er heel veel vaders zijn die hun kind(eren) veel leed bezorgen. Ik heb regelmatig vaders aangesproken op hun verantwoordelijkheden en meer dan eens meegekregen hoeveel pijn vaders hun kinderen aan hebben gedaan en ook in de toekomst zullen aandoen. Geloof me, ik heb daarvan meer gezien dan dat in deze blog terecht zal komen. Dat neemt echter niet weg, dat alle kinderen het recht blijven behouden, om het contact met hun vader – er zijn tenslotte meer wegen die te bewandelen zijn, zoals contacten onder toezicht – voort te kunnen zetten.

ImperfectionTot m’n grote verbazing bestaat het woord ‘ontvaderen’ al langere tijd en komt het zelfs in het woordenboek – betekenis = ‘Van een vader beroven; vaderloos maken’ – voor! Terwijl er in Nederland al sinds de zestiger jaren hard aan gewerkt wordt om dat ontvaderen tegen te gaan, wordt deze tendens, blijkt uit de krant, alleen sterker.

Via deze blog tracht ik een appél te doen op ieders gezonde verstand.  Ga niet de strijd – via de rechter – aan om wie het kind mag hebben. Wanneer het enigszins kan; kijk dan samen naar een oplossing die voor alle partijen te accepteren valt en vooral waarmee het kind gediend is. Aan al het leed dat we daarmee zouden kunnen voorkomen werk ik graag mee, jullie ook?

▂▃▄▅▆▇█▓▒░(❣◡❣) STAY SAFE (❣◡❣)░▒▓█▇▆▅▄▃▂

Coaching Familylogo

 

Mediation Strijdlogo

Reageren op een blog? Dan kan hier!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s