Dilemma’s?


“Elke beslissing geeft aan dat je een nieuwe actie hebt ondernomen. Als je niets onderneemt, heb je ook niets beslist.”

Tony Robbins

Wat?

dilemmasHet eerste dilemma start al wanneer ik het woord opschrijf; want waar zet ik de dubbele letters? Gelukkig biedt de spellingscontrole oplossing, maar dat geldt helaas niet voor alle dilemma’s 

Voordat we ons bezig gaan houden met een aantal dilemma’s. is het goed om eerst eens te kijken wat een dilemma nu eigenlijk is.
In alle vindbare woordenboeken en encyclopedieën is men het erover eens dat een dilemma  staat voor de lastige keuze tussen twee of meerdere opties. Alle opties hebben zowel voor als nadelen en maken de keuze daardoor extra moeilijk en vooral subjectief.

Wie?

think outside the box

Stel dat je als leidinggevende van een bedrijf of organisatie de opdracht krijgt tot een reorganisatie, waarbij het ontslaan van personeelsleden een onvermijdelijke stap is.
Het Dilemma = Wie ga je ontslaan? De werknemer die hard werkt en net even wat minder oplevert of de werknemer die meer oplevert, maar die te weinig inzet toont?

De werknemer die hard werkt heeft vanwege de getoonde inzet een hogere gunfactor dan de collega, terwijl bij de collega juist een hogere gunfactor ligt bij de geleverde omzet.
Het dilemma is groot, want vanaf welke kant je het ook bekijkt; een juiste keuze lijkt onmogelijk. Stel dat jij die leidinggevende bent, wie zou jij dan kiezen?

Wanneer?

Stel dat je een kind hebt met een ernstige gedrags- of persoonlijkheidsstoornis. Je bent met je kind in een drukke supermarkt en dat kan het kind zelf nogal moeilijk handelen. Teveel mensen op te weinig oppervlakte, dat gaat altijd mis en nu dus ook. Je kind vliegt alle kanten op in de supermarkt en het gedrag blijft voor de andere klanten niet onopgemerkt. Nadat ze hun ergernis over het getoonde gedrag hebben geuit, vinden de geïrriteerde klanten het nodig om jou als verantwoordelijke ouder ook hun ongenoegen te laten blijken en zijn van mening dat het hoog tijd wordt dat je het kind eens gaat opvoeden.
How are jou.....Fine
Het Dilemma = Wanneer geef je uitleg?  Als je daar überhaupt al toe overgaat, want het gedrag van je kind zal niet veranderen. In hoeverre ben je verantwoordelijk voor het onbegrip van de ander?

Ook al weten we met z’n allen veel meer over gedragsproblemen en ook over persoonlijkheidsstoornissen, het onbegrip is soms nog net zo groot als toen men daar nog geen kennis over had. Wanneer iemand z’n been breekt, dan is het voor iedereen zichtbaar wat er aan de hand is, maar wanneer er aan de buitenkant in eerste instantie niet zoveel zichtbaar is, dan kan er geconcludeerd worden, dat ouders in te opvoeding tekort schieten. Het is nog maar de vraag of je op zo’n moment wel de energie hebt om het (alwéér) uit te gaan leggen. Want waarom zou je dat doen, wanneer bereikt het dat doel wat je met uitleg zou kunnen bereiken? En is het jullie verantwoordelijkheid wel om dat aan de ander uit te leggen?

Waarom?

OverspelJe bent erachter gekomen dat je partner vreemd gaat en dan nog wel met jouw leukste, liefste en beste vriend(in).
Het Dilemma = Waarom gebeurd dit? De allerlaatste van wie je deze actie had verwacht, steekt je nu met het mes in de rug. tenminste, zo voelt dat voor jou. Het liefst zou je dit lastige probleem uit de weg willen gaan en vluchten. Maar waarom ben jij degene die weg gaat en waarom zou je hen ooit nog kunnen vertrouwen?

Wanneer je veel van je partner houdt, dan is het niet vanzelfsprekend dat je de relatie zult beëindigen. Vooral omdat je eerst nog wilt weten, waarom dit is gebeurd en waarom in jullie relatie? 

Hoe?

Zakelijk geweldStel dat je onderdeel bent van een familie, die al generaties lang een bedrijf heeft, met een solide reputatie. Binnen de familie verlopen de contacten op een soepele manier. Er is een prettige werksfeer en de kinderen accepteren allen hun vader als leidinggevende en algemeen directeur.
Het Dilemma = In het afgelopen jaar zijn er steeds meer signalen naar voren gekomen, dat de algemeen directeur en pater familias; verslaafd is aan de alcohol. Dat beïnvloedt de wijze van handelen in het bedrijf en ook binnen de familie in grote mate en wordt steeds meer ervaren als een probleem. De kinderen kunnen dit probleem niet goed kwijt bij hun moeder, omdat zij haar man op alle fronten de hand boven het hoofd houdt en haar kinderen het zwijgen oplegt, wanneer ze tijdens het gesprek over het alcohol probleem willen praten. Hoe pakken de kinderen dit probleem aan, nu het drankmisbruik een onvermijdelijk struikelblok is geworden?

Er is in deze geen route te bedenken die het belang van één of meerdere betrokkenen zal schaden. Wanneer men besluit om vanuit het zakelijke oogpunt actie te ondernemen dan zal dat binnen de familie niet zonder gevolgen blijven en vice versa. Dus wat is wijsheid en vooral hóe pak je dat dan aan?

Vragen zonder antwoorden?

Wiebelig bestaanIedereen heeft zo de eigen normen en waarden en die bepalen voor een groot deel met welke opvattingen je in het leven staat. Wat voor de een een groot dilemma is, zal voor de ander een korte afweging zijn en daarom zijn er geen ‘goede’ of ‘foute’ keuzes. Zolang de keuze die je – noodgedwongen – maakt, past bij jou als persoon in die gestelde situatie.
Het kan verstandig zijn om je te laten helpen bij zo’n dilemma, vooral om de keuze op een later moment ook voor jezelf te kunnen verantwoorden. Een neutrale professional betrekken bij de situatie zal niet alleen dienstbaar zijn in de situatie waarin jullie verkeren, maar vooral inzicht bieden in waar de zorgen liggen en met welke verwachtingen we naar elkaar kijken. Het is nu eenmaal een feit, dat sommige situaties te groot zijn om zelf op te kunnen lossen. Zeker wanneer het overzicht verloren is gegaan, is het verstandig om met een neutrale visie; orde in de chaos te scheppen. Zodat iedere keuze die gemaakt wordt, een win-win situatie zal zijn en een einde zal maken aan het wiebelige bestaan die het dilemma had gecreëerd en wie wil dat nu niet?

Plein Logo-KLEIN

Reageren op een blog? Dan kan hier!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s