Emotioneel geweld


“Onverdraagzaamheid is geweld tegen de geest en haat is geweld tegen het hart.”

Mahatma Gandhi

Zó zinloos

Zinloos geweldIn onze continue veranderende wereld, worden we steeds meer geconfronteerd met zinloos geweld. Helaas kunnen we niet anders dan tot die conclusie komen, zeker een dag na de aanslag in Nice, die veel teveel onschuldige slachtoffers kent.
Iedere keer vraag ik me af welk doel men hiermee wil bereiken, door onschuldige mensen van het leven te beroven, maar bedenk me dan, dat we het niet voor niets ‘zinloos’ noemen. Er is geen reden toe en al helemaal geen doel om te bereiken.
Bestaat er überhaupt geweld wat zinvol is?  Ik kan me er namelijk niets bij voorstellen en raak er steeds meer van overtuigd dat geweld in welke vorm dan ook niets oplost en dus zo zinloos is.

Mannen vs. Vrouwen

200184607-003

Bij geweld denken we vaak aan de man als de agressor, terwijl vrouwen ondertussen ook flink tekeer (kunnen) gaan. Ik heb ooit eens een moeder gesproken van wie haar zoon vermoord was, volgens deze moeder had haar schoondochter dat in gang gezet en kon dat idee niet loslaten. Ze had al meerdere malen overwogen haar schoondochter om te brengen, zoveel haat had ze ontwikkelt tegen  de vrouw die ze van moord verdacht.

Wanneer een vrouw de politie belt en zegt dat haar man haar mishandeld, dan komt de politie haar ophalen en brengt haar naar de vrouwenopvang, of sluit de man een paar dagen op. Achteraf wordt wel gekeken wat er daadwerkelijk aan de hand is geweest en in hoeverre er aangifte wordt gedaan. Soms krijgt de man een huisverbod van toen dagen en het Steunpunt Huiselijk Geweld – tegenwoordig beter bekend onder de titel “Veilig Thuis’ – . Wanneer een man melding maakt van huiselijk geweld dan komt de gedacht in je op, waarom hij om hulp vraagt of komt het oordeel al snel naar voren. Mijns inziens niet helemaal terecht want er zijn echt wel hele pittige vrouwen die ook mogelijkheden hebben om flink tekeer te gaan tegen de man die tegenover hen staat.

Wat is emotioneel geweld?

Panic AlertVanaf jongs af aan ervaren we verschillende emoties, wanneer je als baby ; honger hebt dan geeft dat de emotie van onvrede en omdat je dan nog niet kunt praten, beginnen we te huilen. Op het moment dat je als baby ervaart dat jouw signaal wordt gehoord en je te eten krijgt, dan ervaar je een gevoel van veiligheid en leer je dat je op je ouders kunt vertrouwen, door de positieve respons. Bij de ervaring van een negatieve respons, dus  als er op jouw signaal van honger niet of in negatieve zin wordt gereageerd, dan leer je dat men niet te vertrouwen is en zul je dat gevoel van veiligheid ook niet leren kennen. Dat gevoel van onveiligheid kan verdwijnen wanneer je alsnog in positieve zin een reactie krijgt op jouw emoties. Blijven je emoties echter steeds dat gevoel van onveiligheid bevestigen, dan ontstaan er overlevingsmechanismen die ervoor zorgen dat je met de onveilige situatie kunt dealen zonder jezelf te verliezen.

Schreeuwend besefWanneer je als kind opgroeit bij schreeuwende ouders, dan spreken we van psychisch geweld en dat heeft enorm veel invloed op de ontwikkeling van het kind. De invloed van dat psychische geweld, geeft het kind het gevoel dat het er niet mag zijn en gaat dan zichzelf afwijzen. Dat gebeurd niet ineens, maar stukje bij beetje en dusdanig dat het rond de puberteit een onvermijdelijk obstakel is. Je hebt geleerd om te schreeuwen en zult dat dus zelf ook gaan doen en daardoor zet zich dat proces ook voort in de relaties in jouw leven, waardoor het een vicieuze cirkel wordt. Het is niet vast te leggen op welke manier dat gevolgen gaat hebben, omdat het bij de een naar binnen slaat, dus die gaat zichzelf isoleren en blijft stil. Een ander gooit het naar buiten en laat geen moment onbenut om alle frustraties en onvrede te uiten en daarmee een ander te belasten.

Gewelddadige relaties

Mismoedig over je relatieGeweld binnen relaties komt veel voor en neemt ongemerkt een steeds grotere rol in de relatie in. Het begint bijvoorbeeld met een hatelijke opmerking en direct daarna een excuus en dat opmerking dat het allemaal niet zo bedoeld is.  De ontvanger van de opmerking krijgt een eerste signaal en negeert dat. Door het signaal te ontkennen en daarmee geen grenzen aan de ander af te geven, zal een dergelijke situatie vaker voorkomen én zich uitbreiden door je een slecht gevoel over jezelf te geven en geestelijke spelletjes met je te spelen. Maar ook door te dreigen je pijn te doen of je een schuldgevoel aan te praten. 

Isolement

woorden-helen-of-kwetsenHet emotionele geweld; die in veel verschillende vormen naar voren komt, zorgt er stapje voor stapje voor dat er bij het slachtoffer steeds meer twijfels zullen gaan ontstaan en dat het gevoel van eigenwaarde in gelijke tred zal afnemen.  Er ontwikkelen zich steeds meer angsten en die worden bevestigd door degene die jou in dit psychische web heeft ingesponnen.
Je hebt het gevoel dat je geen kant meer op kunt en bent doodsbenauwd de ander te verliezen, zeker als je niet snel doet wat de ander van je verlangt. Je probeert jezelf onzichtbaar te maken en probeert aan alle gestelde eisen en verwachtingen te voldoen. Maar dat lukt niet, omdat alle verwachtingen onredelijk te noemen zijn en geen successen kennen.

Schaamte

Door het emotionele geweld, raak je geïsoleerd. Je durft er ook met anderen niet over te praten, omdat je gevoelens van schaamte ervaart en al het zelfvertrouwen is afgebroken. Buiten hangen die wasEr is al zo vaak tegen je gezegd dat de mensen die jij in vertrouwen zou willen nemen, je niet zullen geloven en dat is ook  soms het geval. Je zit volledig in de klem, zowel met jezelf als met de ander. Er lijkt geen uitgang meer te vinden zijn, totdat er iets gebeurd wat je wakker schudt of wat je ineens de kracht geeft om toch op te staan en aan het emotionele geweld voor eens en voor altijd een einde te maken.

Ik ben verschillende malen in zo’n situatie terecht gekomen en wist het emotionele geweld te stoppen, dat kan alleen wanneer de ‘vuile was’ wél buiten gehangen is en we samen tot een oplossing zijn gekomen, die voor iedereen acceptabel was. Mijn vraag is dan ook, wat kan ik voor jullie doen om het emotionele geweld te doen stoppen?

▂▃▄▅▆▇█▓▒░(❣◡❣) STAY SAFE (❣◡❣)░▒▓█▇▆▅▄▃▂

Plein Logo-KLEIN

Reageren op een blog? Dan kan hier!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s