MIS-`ღ´-verstand


 

“Taal is de bron van alle misverstanden”

Antoine de Saint

Misverstand?

logo-misverstandIn de afgelopen periode heb ik met Relatieplein op een festival gestaan, waar ik mensen naar hun relaties vroeg. Als antwoord kreeg ik als vanzelf een ja of nee, wanneer er van een liefdesrelatie sprake was, terwijl mijn vraag breder ingezet was. Wanneer ik dan de vraag stelde of alleen relaties met een levenspartner meetellen, dan was het misverstand meestal al spoedig opgehelderd en hoorde ik ook wat meer over andere bestaande relaties.

Bloggen?

 

Discussie over de virtuele wereldIn de afgelopen tijd zijn er geen blogs gepost op deze blogsite en daarmee zou het misverstand kunnen ontstaan dat er vanuit Relatieplein geen relaties meer zijn die met een beetje hulp verbeterd zou kunnen worden. Niets is minder waar, want zeker nu we richting de decembermaand gaan en kerstmis voor de deur staat, zijn de misverstanden binnen allerlei relaties in ‘topconditie’. Logisch gevolg is dat Relatieplein met volle vaart vooruit gaat, om misverstanden zoveel mogelijk trachten weg te nemen.

Gewoon praten?

vineHet idee om hulp te zoeken, wanneer er binnen een relatievorm problemen zijn ontstaan, schrikt veel mensen af, vanwege meerdere aanwezige misverstanden. Het eerste misverstand die er kan zijn is, dat het een teken van zwakte zou zijn, wanneer je hulp zou zoeken bij een therapeut, mediator, coach en/of counselor. Als relatiedeskundige weet ik dat het juist een teken van kracht is, om samen te werken aan het verbeteren van je relatie. De confrontatie die je ten eerste met jezelf aangaat en vervolgens in relatie met de ander kan de met zorg opbouwde overlevingsmechanismen; flink in de war schoppen en dat kan een heel gevecht met jezelf opleveren. Nieuwe vragen zullen naar voren komen en tegelijkertijd wordt je uitgedaagd om tot nieuwe keuzes te komen en dat is super spannend, want hoe gaat de omgeving daarop reageren?

Hoge kosten?

Een ander groot misverstand is dat de kosten voor hulp bij relaties zó hoog is dat er als vanzelf weer nieuwe problemen ontstaan, maar dan nu door de stress als gevolg van de financiële zorgen. Je zou dus ook net zo goed met een goede vriend of vriendin het gesprek aan gaan? VerwarrenDat zou inderdaad ook kunnen, alleen belasten we ongewild de vriendschap en je weet maar nooit waar jullie verhaal dan terecht komt. Het zal verwarring en/of voeding geven aan misverstanden waaraan jullie daarvoor nog nooit gedacht hebben. Gun jezelf én de relatie meer voortgang en laat je goed informeren over de daadwerkelijke kosten, er geen nieuwe misverstanden naar voren komen.

Gesloten persoonlijkheid?

De Kleine PrinsEen andere overtuiging die tot misverstanden kan leiden is, dat mensen die wat introvert zijn, niet open staan voor het voeren van gesprekken.

Er is een merkbaar verschil tussen extraverte en introverte personen, de eerst genoemde karaktereigenschap zal het beeld geven van iemand die je de oren van het hoofd praat, terwijl we denken dat je bij mensen met een introvert karakter, ieder woord eruit moet trekken. Het is logisch dat we dit denken, omdat het vaak het beeld is dat we ervan meekrijgen. Alleen denken introverte mensen wat meer na voordat ze zich uiten en extraverte mensen doen dat meestal achteraf. Er zijn meerdere introverte cliënten geweest bij Relatieplein en ze hebben allemaal uitgebreid gesproken over datgene dat hen bezig hield. Soms met iets minder woorden en die waren net zo waardevol als de meer welbespraakte ander.

Relatie misverstanden?

De oplossing-zoekenWanneer we problemen ervaren binnen één of meerdere relaties, kan dat gezien worden als de ‘fout’ van de ander(en). Dat ‘foutje’ dat verhelpt de therapeut, coach, counselor of mediator wel effe, toch? De verwachting dat de ander eens flink de waarheid gezegd zal worden is een groot misverstand evenals de stelling, dat ik in no-time dé oplossing voor het relatieprobleem wel naar voren zal toveren. Om een relatie weer de goede kant op te krijgen is het vooral een kwestie van met elkaar aan de slag gaan en sámen kijken hoe en wat een gewenste oplossing zal bieden.

Ruzie en/of Misverstand?

strategie-bepalenEen ruzie of meningsverschil, ontstaat vaak vanuit een onderling misverstand. Want een misverstand ontstaat, wanneer je elkaar niet goed begrijpt of  de gesproken woorden op een andere manier uitlegt als dat ze verwoord zijn. Wanneer dat vaker voorkomt, kan men besluiten om dan maar niets meer te zeggen, om verdere ruzies te voorkomen. Alleen geeft dat weer nieuwe misverstanden, omdat de ander dan geen informatie meer ontvangt over jouw gemoedstoestand. Wat vervolgens tot nieuwe misverstanden leidt en dat geeft vroeg of laat zo’n negatief effect dat er ruzie ontstaat. Door ruzie voelen we ons gekwetst en van dat rottige gevoel willen we graag af. De aanwezige misverstanden zorgen ervoor dat we eerst een drempel over moeten, willen we daaraan gaan werken. Jullie bevinden je dan beide in zo’n lastig parket, dat jullie daar zonder hulp van een neutrale derde niet mee verder kunnen. Het kan een verstandige keuze zijn om op zo’n moment die professional in te huren en samen toe te werken naar een situatie zonder onnodige misverstanden. Want een nieuw misverstand kan zomaar geboren worden en daar zit niemand op te wachten, toch?!

Plein Logo-KLEIN

Meer informatie over hulpvormen is te vinden op de website van Relatieplein.com

Reageren op een blog? Dan kan hier!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s